Kijken in de keuken: Een kookworkshop in Tilburg

Kijken in de keuken: Een kookworkshop in Tilburg

Kookworkshop Tilburg

Je kookt waarschijnlijk nooit thuis, of je zou het wel doen. Met de opkomst van maaltijdpakketten koken steeds meer mensen minder thuis, vooral millennials. We geven meer uit aan afhaalmaaltijden dan aan zelfgemaakte maaltijden. Het lijkt misschien alsof we het koken hebben opgegeven, maar onderzoekers van Tilburg University denken dat we ons gewoon niet bewust zijn van alle geweldige mogelijkheden die er in onze keukens zijn. Zij noemen dit fenomeen 'Keukenblindheid'. De universiteit opent in maart 2019 een nieuw onderzoekscentrum waar ze dat hopen te veranderen door middel van workshops en evenementen zoals die waarover je gaat lezen: One Room Cooking Workshop @ Tilburg University. Het idee is om mensen met gemeenschappelijke interesses in koken kennis te laten maken met nieuwe recepten en technieken die ze misschien nog niet kennen. De eerste keer dat iemand zijn kitscherige keukenkastjes opent, ziet hij verborgen juweeltjes op zich wachten – meestal dingen die hij ontgroeid is omdat hij niet langer de ruimte of de tijd heeft om ze opnieuw te gebruiken. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het hebben van maar één ruimte je kookmogelijkheden beperkt; maar nu kunnen die beperkingen juist kansen worden! Deze workshop vond plaats in hun éénkamer Kookrekkerlokaal, een ovenloze pizzaoven gebouwd door studenten Bouwkunde. Toen ik het bezocht voor de workshop, waren er ongeveer 6 anderen aanwezig; twee bezoekers van buitenaf die meer wilden weten over wat er gaande was.

Wat te verwachten

De kookworkshop in Tilburg zelf werd gehouden in de nieuw gebouwde Kookrekkamer van de universiteit, waar je misschien ook kunt leren hoe je zelf een goedkopere pizzaoven zonder oven kunt bouwen. U leert hoe u verschillende huishoudelijke apparaten kunt gebruiken voor dingen die niet traditioneel in een keuken worden gedaan, zoals het maken van ijs, gepocheerde eieren of zelfs een eenvoudig kopje koffie. U leert ook hoe u verschillende ingrediënten kunt gebruiken die nieuw voor u zijn, of die u misschien vergeten was, of waarvan u dacht dat ze alleen in speciaalzaken verkrijgbaar waren.

De workshop begon met een korte inleiding door de onderzoekers en daarna gingen we allemaal aan de slag: Iedereen had een setje ingrediënten en apparaten. Iedereen moest een gerecht maken. De gerechten werden vervolgens geproefd door de onderzoekers en door de externe bezoekers, die ook feedback gaven.

Er is enige voorbereiding nodig.

Je hebt een paar dingen nodig om de workshop voor te bereiden: – Een ovenloze pizzaoven, iets groter dan een broodroosteroven – Een pizzasteen, iets groter dan een bakplaat – Een kom, een grote mengkom is het beste – Een grote koekenpan – Een wok, een kleinere koekenpan is ook goed – Een pan, een grote pan is het beste – Een ijsmachine – Een koffiezetapparaat – Een blender – Een keukenmachine – Een citruspers – Een accuboormachine – Diverse huishoudelijke apparaten

Conclusie

De onderzoekers denken dat Keukenblindheid een gevolg is van onze toenemende digitale afhankelijkheid. In het digitale tijdperk gebruiken we specifieke apparatuur voor specifieke dingen, maar in de keuken is alles mogelijk. Onze keuken is geen computer, geen boerderij en geen laboratorium. Er zijn veel verschillende, traditionele toepassingen van de keuken die worden vergeten, vergeten door de media, vergeten door de maatschappij en vergeten door vrouwen.

De onderzoekers zeggen dat we onze manier van denken moeten veranderen als we gezonde eetgewoonten en een evenwichtige voeding willen behouden. We moeten ruimdenkender zijn, nieuwe recepten en ingrediënten ontdekken en meer tijd in de keuken doorbrengen. Zij hopen dat de One Room Cooking Workshop mensen zal inspireren om actiever te worden in de keuken en hun nieuwe keuken te verkennen.